گزارش زمین دار شو؛

بلند مرتبه های تهران تاب آوری زلزله ندارند

بلند مرتبه های تهران تاب آوری زلزله ندارند به گزارش زمین دار شو، درحالی تهران، هفتمین شهر متراکم جهان است که طبق پژوهش های انجام شده، توسعه عمودی و افزایش تراکم علت مستقیم کاهش تاب آوری شهر در سوانح طبیعی و مخاطرات انسانی است.



به گزارش زمین دار شو به نقل از مهر درحالی تهران، هفتمین شهر متراکم جهان است که طبق پژوهش های انجام شده، توسعه عمودی و افزایش تراکم علت مستقیم کاهش تاب آوری شهر در سوانح طبیعی و مخاطرات انسانی است. به عبارت دیگر تهران در صورت وقوع هرگونه مخاطره ای مانند زلزله و یا جنگ بشدت صدمه پذیر است. ازاین رو تغییر رویکرد توسعه شهر تهران به توسعه افقی و کاهش تراکم، لازم است.
توسعه عمودی، شهرها را در مقابل جنگ، گرانی، زلزله و … صدمه پذیر کرده است. همینطور عمودی سازی، تاب آوری شهرها را هم کاهش داده است. کارشناسان مسکن اعتقاد دارند که با توسعه افقی، علاوه بر کاهش قیمت مسکن، تاب آوری شهرها در مقابل مخاطرات افزایش خواهد یافت.
«و دیگر آسمان را نخواهی دید.» این جمله ای از کتاب بیوتن نوشته رضا امیرخانی است و سرنوشت شهروندان کلان شهر های کشور هم جز این نیست. در تهران که سر بلند کنی، آسمان پیدا نیست، به جایش آسمان خراش ها دیده می شوند. ناپدید شدن آسمان تنها حاصل آسمان خراش ها نیست. برج ها که در شهر جا خوش کردند، مشکلات یکی بعد از دیگری دیده شدند. هوا آلوده شد، فضای سبز کم شد، تراکم جمعیت بالا رفت، ترافیک و گرانی هم اساسا همراه ساختمان های بلندمرتبه هستند. همه‌ی این مسائل دست به دست هم دادند، تا تاب آوری شهر را کاهش دهند. شهری که تاب آوری نداشته باشد، با نخستین اتفاق، زلزله، سیل، آتشسوزی و حتی جنگ بیشتر از آن چه که باید صدمه می بیند.
مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی با عنوان «تاب آوری شهرها و ریسک مخاطرات طبیعی»، توسعه عمودی و افزایش تراکم را علتی بر کاهش تاب آوری شهر می داند. الگوی توسعه عمودی کلان شهر های ایران، سبب شده تا به استناد گزارش «مطالعه تطبیقی انواع تراکم جمعیتی در ایران و جهان» مرکز پژوهش های مجلس، ایران در جایگاه هفتمین کشور متراکم جهان قرار بگیرد. به عقیده کارشناسان این حوزه، شهر متراکم در مقابل جنگ، سیل، زلزله و سایر مخاطرات صدمه پذیر است. یک کارشناس مسکن می گوید توسعه افقی تراکم جمعیت، آلودگی هوا و گرانی را می کاهد و تاب آوری شهر افزایش خواهد یافت. شاید بشود اظهار داشت که آینده و حیات شهر های کشور به توسعه افقی وابسته است.

تاب آوری پایین، نتیجه عمودی سازی شهرها

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، گزارشی با عنوان «تاب آوری شهرها و ریسک مخاطرات طبیعی» منتشر نموده است. این گزارش، تعریف تاب آوری شهر را «توانایی سیستم ها، جامعه یا اجتماعات انسانی در معرض مخاطرات برای مقابله، کاهش و ترمیم اثرات ناشی خاطرات در زمان مقرر و به روشی کارآمد که از راه حفظ و احیای کارکردها و ساختارهای بنیادی و سیستم ها و جوامع انسانی صورت می گیرد.» می داند. به بیان ساده تر، تاب آوری به معنای توانایی شهر برای ادامه حیات خویش در زمان بروز بحران است. تاب آوری شهرها به علل مختلف کاسته می شود. بر طبق این گزارش، مخاطرات طبیعی؛ مانند زلزله و سیل، آلودگی هوا و تراکم بالای جمعیت از دلایل کاهش تاب آوری شهر هست.
تراکم بالای جمعیت، صدمه های فراوانی برای شهر و شهروندان دارد. آلودگی محیط زیست، آلودگی هوا، کیفیت پایین زیست شهری، گرانی و معضلات اجتماعی همچون صدمه های تراکم جمعیت است که در پژوهش های علمی ذکر شده است. کاهش تاب آوری شهر، از دیگر صدمه های تراکم بالای جمعیت است. گزارش مرکز پژوهشها ذکر کرده است: «افزایش جمعیت و تراکم شهری، مدیریت ضعیف شهری، توسعه شهری برنامه ریزی نشده، کمبود زمین قابل استفاده برای شهروندان کم درآمد، ساخت وساز نامناسب، تمرکز دارایی ها و اموال اقتصادی در شهر های بزرگ و فرسایش اکوسیستم، هفت عامل اصلی تحریک خطر در نواحی شهری هستند.» به معنای دیگر، تراکم بالای جمعیت، شهر را از نظر دفاعی در مقابل بالای طبیعی و غیرطبیعی صدمه پذیر می کند.

شهر متراکم، تاب آور نیست

مرکز پژوهش های مجلس در گزارش دیگری، تراکم جمعیت تهران در هکتار را ۷۸.۵۲ نفر اعلام نموده است. تهران، چهارمین شهر متراکم کشور است. شهر مشهد با تراکم ۱۰۶.۴۴ نفر در هکتار متراکم ترین شهر ایران است. عمق ماجرا زمانی مشخص می شود که شهر های ایران را با شهر های متراکم جهان مقایسه نماییم. مشهد ششمین شهر جهان با جمعیت بالای ۵۰۰ هزار نفر از لحاظ تراکم جمعیت است. تراکم مشهد بیشتر از کشور ترکیه است. درحالی که این شهر فقط ۵ میلیون نفر جمعیت دارد. نکته جالب توجه اینست که شهر آتلانتا در ایالت متحده آمریکا با جمعیتی برابر مشهد، فقط ۷.۷۰ نفر تراکم در هکتار دارد. چرا مشهد با ۵ میلیون نفر جمعیت، ششمین شهر متراکم جهان است؟

تنها راه، افقی سازی است

سعید محمدی، کارشناس مسکن اعتقاد دارد شیوه توسعه شهر های ایران، علت بالای تراکم است. وی توضیح داد: «شیوه توسعه شهرها دلیلی برای افزایش تراکم جمعیت است. الحاق نکردن زمین به محدوده شهرها، سبب شده است تا راهی به جز عمودی سازی باقی نماند. جمعیت شهر زیاد می شود و این جمعیت جدید به مسکن نیاز دارند. باید یک جایی برایشان خانه ساخته شود؛ اما زمینی در شهرها وجود ندارد. ازاین رو بلندمرتبه سازی صورت گرفت. بلندمرتبه سازی و عمودی سازی آثار مخرب زیادی دارد؛ اما مهم ترین اثر منفی اش، بالا رفتن تراکم جمعیت است.»
این کارشناس مسکن اضافه کرد: «نقطه مقابل توسعه عمودی، توسعه افقی است. توسعه افقی سبب می شود فشار جمعیت کم شود و تراکم جمعیت پایین بیاید. افقی سازی علاوه بر تأثیری که بر کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی دارد، سبب می شود تاب آوری شهر بالا برود. شهر با تاب آوری بالا در مقابل مخاطرات طبیعی و حتی مسائلی مانند جنگ هم صدمه پذیری کم تری دارد. ازاین رو باید بگوییم افقی سازی لازمه ادامه حیات شهر است. اگر در کلان شهر های کشور همین روند بلندمرتبه سازی ادامه پیدا کند؛ هم شهر و هم مردم از این ماجرا متضرر می شوند. پس باید شهرها توسعه افقی داشته باشند.»
بر اساس نظرات کارشناسی، مسلّم است توسعه عمودی شهرها تنها نتیجه ای که دارد، کاهش تاب آوری شهر است. راهی که تابحال در شهرسازی ایران طی شده است، بلندمرتبه سازی و توسعه عمودی است. گزارش مرکز پژوهشها از تاب آوری شهرها راه «کنترل جمعیت شهری بخصوص مناطق صدمه پذیر و ایجاد توازن در بارگذاری جمعیتی» را برای افزایش تاب آوری پیشنهاد می دهد. مسیر مقابل عمودی سازی، توسعه افقی است. نتیجه توسعه افقی ایجاد توازن در بارگذاری جمعیتی و کاهش تراکم جمعیت است.



منبع:

1403/07/04
09:06:08
0.0 / 5
158
تگهای خبر: راه , ساختمان , سیستم , قیمت
این پست زمین دار شو را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
فروش ملک
zamindarsho.ir - حقوق مادی و معنوی سایت زمین دار شو محفوظ است

زمین دار شو

فروش زمین و ملک